Hieronnan vaikutukset

Hieronnalla käsitellään pehmytkudoksia erilaisin tekniikoin, kuten sivelyin ja puserteluin. Se on käsillä tehtävää työtä, ja siinä voidaan hyödyntää lähes mitä vain käden osaa. Hieronnalla pyritään vaikuttamaan hermostoon, lihaksistoon ja verenkiertoelimistöön positiivisella tavalla. Varsinainen käsittely kohdistuu lihaksistoon, mutta samalla vaikutetaan myös henkiseen hyvinvointiin: hieronnan aikana myös koiran mieli saa levätä. Tekniikoita ja otteita varioimalla hieronnalla voidaan vaikuttaa kolmella eri tavalla: lämpö- (eli kitka-), pumppu- ja venytysvaikutuksella. Mutta ennen kaikkea hieronta vaikuttaa rentouttavasti lihaksiin!

Käden ja hoidettavan alueen kontakti synnyttää kitkaa ja samalla lämpöä. Myös kudosten liukuminen toistensa päällä aiheuttaa lämpöä. Lämpötilan kohoaminen vilkastuttaa niin aineenvaihduntaa että verenkiertoa ja lisää kudosten venyvyyttä.

Hieronnan mekaaninen pumppaus vilkastuttaa aineenvaihduntaa, laskimoverenkiertoa sekä lymfakiertoa. Nestekierto paranee pumppauksen aiheuttaman painevaihtelun vuoksi. Kireissä lihaksissa nestekierron paraneminen on oleellista, sillä nestekierto on niissä vähentynyt. Nestekierron paraneminen edistää myös turvotuksen laskemista, eli turvonneitakin alueita voidaan kevyesti hieroa.

Hieronnalla vaikutetaan myös lihaskalvoihin, fascioihin. Fasciat saattavat olla hyvinkin kireät, jos koiran lihakset eivät pysty toimimaan koko liikelaajuudellaan (esimerkiksi koiran lenkkeillessä jatkuvasti lyhyellä hihnalla). Epänormaalin lihastoiminnan myötä joustava sidekudos korvautuu lähes joustamattomalla kudoksella, ja arvatenkin normaali liikkuminen vaikeutuu. Hieronnan venytysvaikutuksella pyritään palauttamaan lihaksen normaali liikelaajuus ja joustavuus sekä fascioiden normaali jousto.

Ehdottomasti paras tapa huoltaa koiran lihaksistoa on liikuttaa koiraa aktiivisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koiraa tarvitsisi kuormittaa fyysisesti suhteettoman paljon! Valitettavasti koirat harvoin sanovat, milloin ovat väsyneitä, vaan tekevät mitä vain omistaja pyytääkään. Sen vuoksi kannattaakin seurailla jatkuvasti koiran elekieltä, käytöstä ja suorituskykyä; koiran viestit voivat olla hyvinkin hienovaraisia. Kun löydetään sopiva tasapaino levon ja fyysisen (sekä henkisen) rasituksen välillä, koiralla on hyvä olla.

Hieronta on aktiivisen liikkumisen ohella yksi lihashuollon osa-alue. Säännöllisesti tehtynä hieronta toimii oivana ehkäisevänä hoitomenetelmänä, eikä koiran lihaksistoon pääse niin helposti syntymään kireyksiä. Hieronnan myötä koiran palautuminen fyysisestä rasituksesta paranee.

Hieronta yhdistetään klassisemmin lihaskireyksien hoitoon, mutta myös tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien (kuten lihasten surkastumien kohdalla) hoidossa voidaan hyödyntää hierontaa. Lihassurkastumat voivat iän lisäksi johtua verenkierron heikentymisestä, joten hieronnalla voidaan ehkäistä myös surkastumien syntyminen. Väsyneiden ja tukkoisten lihasten hoidossa hieronta ja lepo ovat hyviä hoitokeinoja.

Hierontaa voidaan käyttää vammojen tukihoitona. Sillä pyritään nopeuttamaan vamman paranemista sekä koiran yleistä toipumista. Hieronta sopii kaikenlaisten vammojen hoitoon, kunhan akuutti tulehdus ei jyllää hierottaessa. Myös arpikudoksen hoidossa hieronta on hyödyllinen työkalu. Arpikudos muodostaa valitettavan helposti kiinnikkeitä, jotka voivat vaikuttaa alueen liikelaajuuteen. Hieronnalla niiden muodostuminen voidaan ehkäistä, ja arpikudos saadaan pysymään liikkuvana sekä elastisena. Vanhaakin arpea voidaan hieroa, mutta sen elastisuuden palauttaminen saattaa olla jopa kivuliasta koiralle.

Harrastuskoirien kohdalla hierontaa voidaan käyttää palautumiseen treenien ja kisojen välillä. Samalla saadaan koira palautumaan fyysisen suorituksen aiheuttamasta jännityksestä, ja koiran keskittymiskyky paranee. Juuri ennen kisoja ei kuitenkaan kannata hieroa, sillä hieronta vaikuttaa hetkellisesti suorituskykyyn laskevasti (vastaa fyysistä suoritusta). Hieronta kannattaa ajoittaa ainakin muutaman päivän päähän kisoista (tai treeneistä). Mitä rankempi fyysinen suoritus on edessä, sitä pidempi väli kannattaa jättää hieronnan ja suorituksen väliin. Jos kuitenkin koiralla on välitöntä hoitoa vaativa (kipua aiheuttava) lihaskireys, pitää se hoidattaa juuri ennen kisojakin. Tällöin kuitenkin kannattaa pohtia, onko kisaamisessa järkeä…

Vanhojakin koiria voidaan hieroa, mutta hierontaotteet ovat tällöin kevyet. Jotkut perussairaudet, kuten vakavat sydän- ja keuhkosairaudet, saattavat olla esteenä hieronnalle. Nivelrikko yhdessä surkastuneiden lihasten kanssa vaikeuttavat koiravanhuksen liikkumista, ja koiralle saattaa muodostua kiputiloja. Hieronnan vaikutuksesta vanhakin koira virkistyy ja askel kevenee!

Summa summarum. Hieronnalla saadaan vaikutettua niin mekaanisesti kuin fysiologisestikin, ja näin ollen vaikutukset ovat kokonaisvaltaiset. Hieronnalla saadaan helpotettua lihaskireyksiä ja nopeutettua vammojen paranemista, kuitenkin hieronta on parhaimmillaan ehkäisevä lihashuollon menetelmä. Hieronnalla saadaan palautettua rajoittuneita liikeratoja melko hyvin ennalleen, ja koiran ryhtiä saadaan korjattua lihaskireyksien helpottaessa. Täytyy kuitenkin käyttää maalaisjärkeä: jos koira on aivan tukossa, lihaskireyksien helpottaminen vaatii hyvin todennäköisesti useamman hierontakerran.