Kraniosakraaliterapia

Mitä kraniosakraaliterapia on?

Kraniosakraaliterapian eli CST:n juuret ulottuvat useampien tuhansien vuosien päähän, mutta sen moderni historia alkaa 1800-luvun lopulta. Hoitomuodolla on yhteinen historia osteopatian kanssa. Hoitaja kuuntelee aivo-selkäydinnesteen eli likvorin kierrosta syntyvää rytmiä. Likvori ravitsee ja huoltaa aivoja sekä selkäydintä ja toimii niiden iskunvaimentimena. CST on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jolla voidaan vaikuttaa kaikkiin kehon järjestelmiin. Elämän mittaan tapahtuneet henkiset ja fyysiset kolhut jättävät muistijäljet kehoon, ja ne tuntuvat myös rytmissä erilaisina häiriöinä. Kehon kolhut voivat olla peruja jo sikiövaiheesta asti.

Keholla on aina pyrkimys kohti tasapainoa. Kehosta löytyy tarvittavat mekanismit tasapainon palautumiseen, ja kyseisiä paranemismekanismeja pyritään kraniosakraaliterapiassa tukemaan ja vahvistamaan.

CST:ssa kuormitteiden ja jännitteiden vapauttaminen tapahtuu kevein ottein CST-rytmiä kuunnellen. Hoidon yksi perusajatuksista on se, että jokaisen rakenteen tulee liikkua vapaasti. Liikkeen estyminen johtaa epätasapainoon, ja keho tekee parhaansa tasapainottaakseen syntyneen häiriön. Uusi tasapainotila voi johtaa esimerkiksi kipuun, aineenvaihdunnallisiin ongelmiin tai kalvoketjujen kireytymiseen.

Hoidolla vahvistetaan ja tuetaan kehon omia paranemismekanismeja, jotka toimivat avaimena rakenteen liikkeen ja likvorin virtauksen vapauttamiseksi. Toisin sanoen, eheytyminen lähtee hoidettavasta itsestä; hoitaja toimii tukena ja alkuperäisen tasapainotilan suunnannäyttäjänä. Mitä akuutimmassa vaiheessa ongelmaan päästään pureutumaan, sitä helpommin purkutyö onnistuu.

Häiriöt keräävät aikojen saatossa ympärilleen suojakerroksia, jotka saattavat ulottua moneen eri kehon osaan. Tämän vuoksi hoitokerrat voivat olla hyvin erilaisia. Kerros kerrokselta päästään lähemmäksi ongelman ydintä, ja lopulta saavutetaan alkuperäinen tai alkuperäistä muistuttava tasapainotila. Pidempiaikaisiin vaivoihin tarvitaan usein useampi hoitokerta, sillä kerroksia on yleensä kertynyt useita ja muutosten tapahtuminen vie aikaa.

Hoito vaikuttaa hermoston kautta, jolloin hoidon aikana voi tulla kehollisesti mielenkiintoisiakin tuntemuksia! Hoitajana on vaikea sanoa ennakkoon, miltä hoito tuntuu kunkin kohdalla. Varaa aika hoitoon puhelimitse (040 5583863) tai Facebookin välityksellä 🙂

%d bloggaajaa tykkää tästä: