Lihaskireydet

Kun koira liikkuu, lihaksiin muodostuu energia-aineenvaihdunnan tuloksena kuona-aineita (kuten maitohappoa). Normaalisti ne poistuvat virtsan ja ulosteen mukana. Toistuva (yksipuolinen) treenaaminen, levon (eli palautumisen) puute sekä verryttelyjen ja palauttavien harjoituksien laiminlyönti kuitenkin hidastavat kuona-aineiden poistumista, ja ne jäävät lihaksiin. Kuona-aineiden takia lihaksen aineenvaihdunta ja verenkierto tukkiutuvat, ja seuraavista treenikerroista muodostuvat kuona-aineet jäävät lihakseen. Kuten voi kuvitella, lihaksen voimantuotto ja kestävyys eivät ole samaa luokkaa kuin aiemmin!

Harrastuksessa kuin harrastuksessa on tärkeää muistaa, että koiran kuntotaso ja osaaminen vastaavat siltä pyydettyä suoritusta. Riittämätön kunto vaikuttaa koiran suoritukseen ja suoritustekniikkaan negatiivisesti, mikä jättää helposti jälkensä lihaksistoon. Varsinkin koiralle uudessa lajissa ahnehditaan helposti, ja koiralta pyydetään kuntoon nähden liian vaativaa suoritusta. Uudenlaisessa kuormituksessa kannattaakin huolehtia erityisesti riittävästä palautumisesta! Kiinnittäisin huomiota myös poikkeavaan kuormitukseen: jos tasaisilla teillä tehtäviin lenkkeihin tottunut koira pääsee vain satunnaisesti mökillä kirmailemaan vapaana, lihaskireyksien syntyminen on taattu. Tässäkin tapauksessa kuormitusta pitäisi nostaa vähitellen, tai taata muuallakin vapaana juoksemisen mahdollisuus.

Mutta täytyy muistaa, että fyysisen rasituksen lisäksi on muitakin lihaskireyksien aiheuttajia. Rakenteelliset viat saattavat hankaloittaa normaalia liikkumista, mikä on omiaan aiheuttamaan lihaskireyksiä. Liikunnan vähyys sekä jatkuvasti tasaisella tiellä, kävelyvauhdilla tehdyt lenkit ovat omiaan aiheuttamaan lihaksiston tukkeutumista. Kun koira ei pääse liikkumaan rennosti ja itse määrittämällään askelpituudella, normaali lihaksen toiminta vaikeutuu ja lihaskireydet pääsevät syntymään. Keskikokoiset ja isot koirat kulkevat usein peitsaten (saman puolen jalat liikkuvat samaan aikaan eteen ja taakse), jotta se pystyisi kulkemaan omistajansa rinnalla eteenpäin. Peitsi estää normaalin rangan kiertoliikkeen, jolloin muodostuu herkästi lihaskireyksiä. Tähän on hyvä kiinnittää huomiota lenkkeillessä!

Arat, muuten hermoilevat ja erityisen valppaat koirat ovat jatkuvassa jännitystilassa, mikä hyvin helposti näkyy myös niiden lihaksistossa. Kun koira ei kykene rentoutumaan minään hetkenä kunnolla, lihaksistokin on jatkuvassa jännityksessä. Onkin helppo kuvitella, että lihaksisto on kireä jännittämisen seurauksena! Kannattaa harjoitella koiran kuin koiran kanssa rauhoittumista, se voi helpottaa koiran olotilaa huomattavasti.

Iskut, törmäykset ja kaatumiset ovat myös yksi syy lihaskireyksien muodostumiselle. Voi olla, että alkuun näyttää siltä, että koiralle ei käynyt kuinkaan. Vaikutukset alkavat näkyä kuitenkin yleensä joidenkin päivien kuluttua, ja koiran liikkumisessa, liikkumishalukkuudessa tai raajojen liikeradoissa voidaan nähdä muutoksia. Täytyy kuitenkin muistaa, että ongelma ei ole välttämättä lihasperäinen, vaan aiheuttaja saattaakin olla esimerkiksi nikamalukko selkärangassa. Iskujen jäljet näkyvät yleensä törmäyskohdan lisäksi myös muualla elimistössä iskusta aiheutuneen vastavoiman vuoksi.